En bra kontroll

  • Innehåller inte alkohol, tvång eller förlöjligande av deltagarna

  • Är sådan att hela laget (5-12 personer) kan vara med om att utföra uppgiften

  • Är aktiverande

  • Väljer inte den lättaste utvägen! Utslitna idéer är till exempel alias- och pictionary-kontroller och water pong. Om du ändå planerar en kontroll där något sådant ingår lönar det sig att komma på någon överraskande twist!

  • Innehåller inte insiderskämt

  • Presenterar på ett roligt sätt föreningen eller ämnesområdet. Fundera till exempel på om det finns stereotypier om din förening eller dess område som kan ge idéer för lagens uppgift?

  • Erbjuder kul program också för dem som köar! Till exempel hade Vetenskapshörnan år 2017 ett bollhav och HUS kontroll 2018 en karaoke.

  • Satsar på skyltningen och vägledningen i närheten av kontrollen.

 

divider.png

En bra kontroll har en bra beskrivning

En bra beskrivning av kontrollen är en som berättar eller antyder något om vad det är man ska göra där. Dessutom är den informativ och lockande. Exempel på bra beskrivningar från 2015, 2016 och 2017:

Hur låter BumtsiBum i Savolax? Hör själv!
— Savolaisen Osakunnan Laulajat & Savolaisen Osakunnan Soitannollinen Seura 2017
Tandemskidor på gräsmattan! Världen darrar under Hydes tappra framfart på plankorna, där poängen rasslar in för säker stil och diffust stök.
— Scouterna vid Helsingfors universitet 2017
Raka vägen från åkern till bordet och skogen till designbutiken? Ta dig fram längs produktionskedjan vid agrikultur-forststudenternas kontroll!
— Agrikultur-forststudenternas förbund 2017
Kom och bevisa att Jultomten finns, att Pokémon Go är en Illuminatikonspiration och annat allmännyttigt på ett matematiskt formellt sätt!
— Matematikstudenterna 2016
Bekanta dig med kon, det bästa produktionsdjuret och den bästa arbetskompisen på landet.
— Lantbruksstudenterna 2015
Musiken räddar gulnäbben från idrotten! Njut av klassiska megahittar vid Ylioppilaskunnan Soittajats kontroll och tävla i vem som snabbast klarar vårt test för sanna musiker.
— Ylioppilaskunnan Soittajat 2017
Invig slalomsäsongen! I randonnéetävlingen testas teamets laganda, och i freestyletävlingen är det starka individprestationer som gäller.
— Uniriders, Curvatura och RinneRikolliset 2017
Har du drömt om att uppträda i rättssalen? Längtar din inre Harvey Specter efter att träda fram? Framför dina argument och tala omkull domarna!
— European Law Students Association 2017
Kopedas och Hyvät Martats mini escape room lämnar ingen kall. Eller så gör det precis det. Testa om du kan ta dig ut ur frysfacket i ett kylskåp.
— Kopeda & Hyvät Martat 2016
Har du lust att ropa och slå med käppar?
— Kendoseura 2015
Har du någon gång suttit i baren och hävdat att du kan kvantfältteori? Om du inte har gjort det ännu kan du det säkert efter den här kontrollen!
— Fysikstudenterna 2015